Team för att skapa årsringar

Science Park Mjärdevi firar 35 år. Det tillhör en tidsera när jag var ung student (Y89) med mer intresse för studier och studentroligheter än innovationsarbete och startups.

Första kontakten med parken blev för 6-7 år sedan när ett av våra uppstartsföretag från forskning huserade hos LEAD Inkubator. Jag var den av grundarna som satt i den miljön. Flera av mina kontakter kommer från den tiden. Även om våra affärsintressen inte matchar så är det personliga utbytet en grund för att drivas vidare. Affärer görs av människor. Innovationer utvecklas av människor. Tillsammans.

En företagspark rör sig framåt av motorer. Runt 2013 träffade jag första gången parkens dåvarande vd Sten-Gunnar Johansson i samband med ett Taiwan-besök. För några år sedan kom naturkraften Lena Miranda in som vd. Vår första kontakt var i samband med initiala arbete kring styrkeområdet avancerade material i en förstudie om smarta material med Sandbacka Park för 3-4 år sedan. Jag använder nu mina erfarenheter från smart specialisering för att boosta innovationsområdet som jag verkar inom: avancerade energimaterial där forskning går till marknad i internationelal sammanhang. Tankarna rör sig kring hur bilda klusterdynamik när det inte finns aktörer lokalt, utan det är internationella band som skapar möjligheterna.

Häromdagen hade parken sommarfest. Sommar är en del av året. Ett år bildar en cirkel av årstiderna sommar, höst, vinter och vår. Ingen av dem fungera för sig själv för att skapa ett år. En helhet. Precis som aktiviteter fungerar bäst om det finns ett team. Mitt mål i varje projekt är att alltid arbeta tillsammans. Bilda en ring. Som håller länge nog för att skapa årsringar.